Ljudboka

Recension: Gustavs grabb av Leif GW Persson

Efter att ha fascinerats av Leif GW Persson under flera år bestämde jag mig för att det nu var dags att lyssna på en av alla de böcker han skrivit. Efter en kort stunds funderande beslutade jag mig därför för att lyssna igenom boken Gustavs grabb och här nedanför kan du nu läsa min recension av just den ljudboken.

Omslag till Gustavs grabb av Leif GW Persson.

Titel: Gustavs grabb
Författare: Leif GW Persson
Inläsare: Peter Andersson
Kategori: Roman
Längd: 10 h 12 min
Utgiven: 2011
Förlag: Bonnier Audio

Vad handlar ljudboken om?

Gustavs grabb är Leif GW Perssons berättelse om sitt eget liv, så som han minns det.

Den handlar om hans uppväxt som en arbetarunge vars far bestämt sig för att hans enda son skulle kostas på och helst också göra en klassresa. Fast den klassresa Leif GW Persson sen gjorde visade sig bli större än någon hans far hade kunnat tänka sig.

Men boken handlar faktiskt om långt mycket mer än om hans klassresa. Den handlar nämligen också till stor del om hans mor och hans bitterhet mot henne som på grund av olika händelser bara blir större och större. Men lika mycket som den handlar om hans bitterhet mot sin mor handlar den om hans kärlek till sin far. Den far som är hans stora trygghet i livet, tills dagen då han får en trettio kilo tung sten i huvudet. Fadern överlever mirakulöst men samma trygghet kan han inte få sin son att känna längre.

I boken berättar Leif GW Persson dessutom om hur han redan från väldigt tidig ålder började intressera sig för detektivarbete. Ett intresse som aldrig verkar ha svalnat. Och han berättar om sin tidigare ohälsosamma livsstil som nu slår tillbaka genom att tvinga honom till att dagligen skölja ner piller av olika sorter i strupen för att överleva.

Ovanstående och kolossalt mycket mer (t.ex. Geijeraffären) är vad man får ta del av i Leif GW Perssons berättelse med namnet Gustavs grabb.

Mina tankar om: Gustavs grabb

Jag kan tyvärr inte säga att jag blev fängslad av berättelsen direkt. Istället så växte mitt intresse fram, och ju längre jag lyssnade desto bättre tyckte jag att berättelsen blev. Jag hade alltså inte blivit ledsen om boken varit något längre, trotts att jag började tröttna på vissa saker. Eller närmare bestämt ett visst ämne, relationen mellan författaren och hans mor. Det var nämligen ett mycket dystert ämne som bara verkade bli mörkare och mörkare.

Något som jag däremot gillade väldigt mycket var alla hyllningar till sin far som författaren på ett naturligt sätt fick in i berättelsen.

Och något som jag gärna hade lyssnat mer på är historier från tiden Leif GW Persson arbetat med brott. Men det är i och för sig säkert något som jag kommer få göra genom att fortsätta kolla på SVTs fantastiska program Veckans brott.

Efter att jag har lyssnat igenom denna boken har jag blivit säkrare om i alla fall en sak, Leif GW Persson älskar och han hatar. Ibland samtidigt, ibland samma person.

Han känns äkta, på ett ganska speciellt sätt.

Inläsningen är gjord av Peter Andersson som gjort det hela ganska bra, men tyvärr inte mycket bättre än så. Dessutom önskade jag flera gånger under berättelsen att det varit författaren själv som gjort inläsningen. Jag tycker nämligen nästan alltid att det blir bättre när författare läser sina egna böcker, speciellt när det handlar om självbiografiska böcker.

Slutligen vill jag berätta att jag verkligen gillade denna boken. Och om du ger den en ärlig chans tror jag att du också kommer göra det.

Publicerades 2014-11-17. Arkiverad under recensioner.